.

.


Το σύνθημα μας !!!












ΑΡΧΕΤΥΠΟΣ ΧΑΡΤΗΣ: ΕΡΕΥΝΑ ΑΡΧΕΤΥΠΩΝ
ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΕΤΥΠΑ

Τα αρχέτυπα είναι θεμελιώδη χαρακτηριστικά αποτυπωμένα στην προσωπικότητα του ανθρώπου, που διαμορφώνουν την συμπεριφορά του, που καθορίζουν τη στάση του στη ζωή και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα.
Την προσωπικότητα του ανθρώπου δομούν πολλοί τομείς, όπως η εικόνα του προς τα έξω, ο τρόπος που επικοινωνεί και επεκτείνει τη δύναμη του, το ύψιστο δυναμικό του. Κάθε τομέας έχει την αποτύπωση ενός ή και περισσότερων αρχέτυπων χαρακτηριστικών.
Η έρευνα αυτών των χαρακτηριστικών σε συνδυασμό με τους σημαντικούς τομείς της προσωπικότητας του ανθρώπου συνθέτει και αποκωδικοποιεί τον αρχέτυπο χάρτη. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τον δικό του προσωπικό αρχέτυπο χάρτη, μέσα από τον οποίο λειτουργεί και εξελίσσεται στην πορεία της ζωής του και στις σχέσεις του. 
Η γνώση του προσωπικού αρχέτυπου χάρτη αποτελεί για τον άνθρωπο ένα εξαιρετικό εργαλείο αυτογνωσίας, αυτοεκτίμησης, ανάπτυξης της κριτικής σκέψης και της προσωπικής του δύναμης.  Εργαλείο ερμηνείας της συμπεριφοράς του και κατανόησης των συναισθημάτων του στις σχέσεις του σε προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο. 
Συχνά ο άνθρωπος νιώθει εγκλωβισμένος σε επαναλαμβανόμενους κύκλους σχέσεων και καταστάσεων, γιατί απλά λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο μοντέλο σκεπτικού και ενώ κάνει τα ίδια πράγματα, ελπίζει σε διαφορετικά αποτελέσματα.  
Ο αρχέτυπος χάρτης τον βοηθά να ανακαλύψει νέες διαδρομές σκέψης και οπτικής των πραγμάτων, ικανότητες και ταλέντα και να χρησιμοποιήσει θετικά για τον εαυτό του και τους άλλους ακόμα και τις αδυναμίες του, για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της ζωής του.

Όσο περισσότερο αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος τα αρχέτυπα χαρακτηριστικά μέσα από τα οποία λειτουργεί στην καθημερινότητα του, τόσο περισσότερο περιορίζει ψυχοφθόρες σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα, που απορρέουν από αυτές.
Τόσο περισσότερο απελευθερώνεται από φόβους και ανασφάλειες,
που μειώνουν τη δημιουργική του δύναμη και μετατρέπουν τη σχέση του με τον εαυτό του, με τους άλλους ανθρώπους, με την ίδια τη ζωή, σε ένα διαρκή αγώνα άμυνας. 
Αυτή η απελευθέρωση ενισχύει την πνευματική του δύναμη, την ικανότητα του για θετικές επιλογές και για διεκδίκηση των ονείρων του. Τον βοηθά να εξελίσσεται αποκομίζοντας σοφία μέσα από τις εμπειρίες του και από την ουσιαστική παρατήρηση και ερμηνεία των όσων συμβαίνουν στον ίδιο και γύρω του. Να συνειδητοποιεί το μέγεθος της δύναμης του αλλά και την αξία που έχει η σοφή διαχείριση αυτής της δύναμης.
Κάθε άνθρωπος είναι μεγαλοφυία. Έχει ικανότητες και ταλέντα. Αρκεί να τα ανακαλύψει, να τα αποδεχτεί και μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο με τον εαυτό του, να τα διαχειριστεί με σοφία.
"Ο καθένας είναι μεγαλοφυΐα, αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώσει σ’ ένα δέντρο, θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας πως είναι ηλίθιο". Άλμπερτ Αϊνστάιν

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου