.

.


Το σύνθημα μας !!!












ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ: Η ΑΡΕΤΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Ελεύθερη βούληση είναι η ελευθερία επιλογής του ανθρώπου για δράση και για ανάληψη ευθύνης.
Ο άνθρωπος είναι η μόνη οντότητα, που ήρθε να κάνει ένα κύκλο ζωής, στη διάρκεια του οποίου οι ενέργειες του δεν είναι προκαθορισμένες. Είναι ηθικά ελεύθερος να αποφασίζει και να πράττει κατά την βούληση του.
Κάθε επιλογή δράσης τον βαρύνει απέναντι όχι μόνο στον εαυτό του, αλλά και στους άλλους. Πόσο μάλλον όταν οι επιλογές δράσης του αφορούν και επηρεάζουν οτιδήποτε άλλο πέρα από τον εαυτό του. 

Η αρετή της ελεύθερης βούλησης δεν εξουσιάζεται και ανάλογα με την εκτίμηση ή την περιφρόνηση που θα της δείξει ο άνθρωπος, θα έχει μεγαλύτερο ή μικρότερο μερίδιο σ' αυτή.
Η εκτίμηση του ανθρώπου στην αρετή της ελεύθερης βούλησης, δημιούργησε τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή. Την ιδεολογία του ανθρωπισμού, τον πολιτισμό, την παιδεία, την τέχνη, την επιστήμη.
Η περιφρόνηση της αρετής της ελεύθερης βούλησης στον ματαιόδοξο και αλαζονικό νου κάποιων ανθρώπων, εκφράζεται με καταστροφικές δράσεις ελέγχου και κυριαρχίας προς τους άλλους ανθρώπους. Εκφράζεται με
καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, με εξαθλίωση των κοινωνιών, με εξόντωση των εθνών, με πολέμους, με οικολογικές καταστροφές. 
Η τύχη των πληγέντων εναπόκειται καθαρά στην αρετή της ελεύθερης βούλησης των ίδιων αλλά και όλων των άλλων ανθρώπων, για επιλογή δράσης και ανάληψης ευθύνης για τα δικαιώματα του ανθρώπου στη ζωή, για τα δικαιώματα των κοινωνιών και των εθνών, για το περιβάλλον, για όλο τον πλανήτη.
"Ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να είναι ελεύθερος. Έρχεται αντιμέτωπος με τις πράξεις του και έχει την αποκλειστική ευθύνη για αυτές. Ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τις προθέσεις του καθένας κρίνεται μόνο από τις πράξεις του, που επιπλέον είναι και μη αναστρέψιμες".  Ζαν Πωλ Σαρτρ (φιλόσοφος / υπαρξιστής)


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου